Tara in care este inregistrat: Romania
Inaltime: mascul 68-78 cm (ideal 71-75 de cm); femela 64-72 cm (ideal 66-68 cm)
Greutate: in raport cu talia; mascul 43-55 kg ideal 48-50 kg; femela 35-50 kg ideal 40-45 kg
Culoarea parului:
Pe un fond de culoare alba sau alb murdar se gasesc pete (baltaturi), sure de diferite nuante, negre sau negre cu tente ruginii (culoarea ancestrala intalnita inca la exemplarele izolate care au scapat procesului de selectie si ameliorare).
De asemenea exista si exemplare la care picioarele sunt stropite cu pete mici negre sau gri de diferite nuante pe un fond alb sau alb murdar.
Aceasta este culoarea clasica.
Caracteristici:
Caine de talie mare, impunator, semet, mandru.
Dimorfismul sexual este bine marcat.
Cap masiv, portul sau este usor ridicat in raport cu linia spatelui.
Stop este usor marcat.
Urechi sunt prinse relativ sus, in forma de "V", cu extremitatea usor rotunjita, cazute si bine apropiate de obraji; amputarea lor este interzisa.
Greabanul este putin marcat.
Spate este bine sustinut si foarte musculos.
Piept este lat si inalt, atingand nivelul coatelor; coaste bine arcuite.
Gatul este de lungime potrivita, gros si puternic, lipsit de salba.
Corpul este masiv, viguros.
Coada esteprinsa destui de inalt; in repaos, este purtata jos, atingand punctul jaretului sau chiar mai jos; cand cainele este atent sau in actiune, ea este purtata ridicata, in forma de secera. putand depasi nivelul spatelui; amputarea este interzisa.
Membre au osatura puternica.
Pielea este groasa, bine aplicata, de culoare cenusiu-inchis.
Parul este scurt pe cap si pe fata anterioara a membrelor; pe corp, parul este abundent, drept, mai gros si mai dur, atingand o lungime de 6-9 cm; subparul este mai scurt si mai des, de culoare mai deschisa; pe gat, parul este mai lung si formeaza o coama; pe fata posterioara a membrelor, parul formeaza franjuri de lungime moderata; coada este stufoasa, fiind acoperita de un par mai lung si mai gros.
Origine:
Rasa naturala formata de-a lungul muntilor Carpati.
In Bucovina acestei rase i s-a acordat progresiv o atentie deosebita, asupra ei s-a exercitat (mai ales in ultimii 15 ani) o actiune de selectie si ameliorare dupa criterii zootehnice moderne avand ca rezultat populatia existenta astazi.
C.R.B. este un caine autohton de talie mare folosit de populatia din zona montana la paza gospodariilor, a turmelor de ovine si caprine, a cirezilor de bovine, hergheliilor precum si a celorlalte animale de interes economic din gospodariile acesteia.
C.R.B. este un bun paznic, un tovaras de nadejde a omului de la munte in general si a celui crescator de animale in special, un bun insotitor si paznic al
turmelor ziua dar mai ales noaptea .Cunoscut de localnici sub numele de DULAU sau CAPAU.
Temperament:
Echilibrat, calm, credincios stapanului si turmei pe care le apara uneori pana la sacrificiu.
Fara frica in teritoriu sau de ,,lucru", calm si disciplinat alaturi de stapan in centrele populate.
Iubeste copiii si devine agresiv numai la nevoie.
Latratul este gros, puternic si sonor in reprize sacadate si exprima situatii diferite cum ar fi apropierea unei persoane straine, a unui animal strain sau a stapanului si poate fi auzit uneori de la distante foarte mari.
NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!
Utilizare:
Caine ciobanesc pentru turmele de oi si pentru bovine. Excelent caine de paza.
La formarea si dezvoltarea acestei rase au contribuit:
Caracterele de pazitor si msotitor a turmelor, comportament care au facut-o utila;
Interesul material cel sentimental al pastorilor in special:
Izolarea reproductiva pe de o parte, care a dus la consolidarea fondului genetic si transhumanta pe de alta parte, care a asigurat improspatarea rasei prin imperecherea cu caini ciobanesti intalniti pe traseele transhumantei, sau cu cainii ciobanilor din alte tinuturi traditionale de oierit;
Oieritul ca traditie nationala;
Mentinerea zonei submontane si montane a Bucovinei in perioada comunista ca tinut necooperativizat, a permis pastrarea traditiilor pastorale cu mentinerea unor efective mari de ovine, caprine si bovine pentru paza catora s-au folosit caini din aceasta rasa.
Conservarea fondului cinegetic a permis ocrotirea lupilor si a ursilor in special, rapitoare care au creat intotdeauna probleme crescatorilor de animale de la munte, situatie care a impus cresterea unor caini cu o dezvoltare corporala apreciabila care sa le permita o confruntare cat de cat echilibrata cu aceste salbaticiuni.
Boli specifice pentru Ciobanescul de Bucovina:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului
Atentie!
Acesti câini nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate.
Sunt câini puternic motivati, extrem de potriviti pentru pazã teritoriu, protectie personalã sau companie pentru persoane avizate.