ADEVAR: Nu. Agatatul de cauciuc sau de copac este pura distractie pentru un pitbull (desi nu e bine pentru dintii lui). Pur si simplu nu poate rezista tentatiei de a prinde si a pastra priza. E posibil sa fie vreo reminiscenta a vremurilor cand era folosit in ferme a prinde si tine pe loc taurii. Multi proprietari responsabili de pitbull au instrumente de acest gen special concepute pentru cainii lor, ca sa se distreze si sa-si consume energia facand ceea ce pentru ei este ceva foarte natural. Rezultatul acestui excercitiu: animalul devine mai calm si e, realmente, mai fericit.
MIT: Un pitbull care este foarte agresiv cu animalele poate deveni imediat agresiv fata de oameni.
ADEVAR: Nu. Agresivitatea fata de oameni si aceea fata de animale sunt doua lucruri total diferite. Celebra fraza spusa de multi despre cainii pitbull ai vecinilor cum ca "l-am vazut zilele trecute alergand dupa un caine (sau o pisica) si sunt convins ca o sa urmeze copilul meu" este falsa. Este perfect normal pentru un pit sa fie absolut fericit si bucuros de compania oamenilor si sa caute sa lupte cu alti caini, fara ca asta sa insemne ca va ataca apoi oameni. Nici un pitbull crescut normal si dresat cat de cat nu poate deveni agresiv fata de oameni. Acele exemplare care sunt agresive nu reprezinta tipicitatea rasei, ci sunt exceptii care ar trebui eutanasiate.
MIT: Benzile rulante sunt folosite pentru a pregati cainii pentru meciuri.
ADEVAR: Foarte multi stapani cu simt de raspundere au asa ceva pentru cainii lor, si nu numai daca sunt pitbulli. Folosirea unei benzi rulante este un exercitiu excelent atunci cand nu poti sa plimbi cainele sau nu ai timp sa o faci.
MIT: Pitbullii sunt caini care nu ar trebui lasati in preajma copiilor.
ADEVAR: Cainii din rasa APBT au o lunga istorie in calitate de animale de companie, inclusiv pentru copii. Cand sunt socializati si crescuti corespunzator, sunt rasa perfecta pentru a tolera joaca adesea brutala a copiilor. Pitbullii tind sa fie atat de fericiti ca sunt bagati in seama de cei mici incat suporta orice chinuri dand din coada. E adevarat, exista exemplare care nu trebuiesc lasate sa se joace cu copii foarte mici, pentru ca ii pot dobori si rani, fiind prea exuberanti. Ca si in cazul contactelor cu orice alte rase, copiii ar trebui invatati sa se comporte cu un caine si nu ar trebui niciodata lasati nesupravegheati cu un caine.
MIT: Toti pitbullii vaneaza pisici.
ADEVAR: Foarte multi caini de orice rasa vor alerga dupa pisici, si pitbullii nu fac exceptie. Exista insa multe exemple de pitbulli care traiesc in aceeasi casa cu pisici sau pasari exotice, fara nici un fel de probleme. Exista de asemenea exemplare in care nu poti avea incredere si care nu trebuiesc niciodata lasate in preajma unor animale mici.
MIT: Cainilor pitbull le creste creierul cand se maturizeaza si nu mai are loc in craniu, facandu-i sa innebuneasca.
ADEVAR: Mai ganditi-va putin la lucrul acesta; exista vreun animal al carui creier sa creasca mai mult decat craniul ? Acest lucru l-ar omori, in nici un caz nu l-ar innebuni doar. Acelasi lucru se zicea acum 30 de ani despre dobermann. Si uite ca dobermannii nu mai innebunesc de la o vreme. Oare or fi reusit crescatorii sa obtina un craniu mai mare, pe masura creierului ?
MIT: Cicatricele de pe un pitbull inseamna ca acel caine a participat la lupte organizate.
ADEVAR: Nu. Foarte multi APBT care apar cu cicatrice prin adaposturile de caini abandonati sunt automat eutanasiati pe motiv ca ar fi participat la lupte. Nu e deloc cinstit asa. Un pitbull poate avea cicatrice din mai multe motive. Sunt animale foarte curajoase care intra in tot felul de aventuri cu placere. Semnele ar fi putut proveni de la o incaierare cu caini vagabonzi care l-au atacat pe strada, chiar atunci cand stapanul era cu el (spre deosebire de alti caini un pitbull nu va fugi repede acasa, ci va ramane cu mare placere). Ar putea sa mai fie semne de pe urma unor rani facute in timp ce alerga prin padure dupa stapanul lui (nu au obiceiul sa ocoleasca obstacolele, cum ar fi tufisuri, rugi, crengi, samd). Ar putea chiar sa fie semne lasate de pe urma eforturilor lui de a scapa dintr-o incinta prost securizata. Sau ar putea sa fie semne ale unei boli de piele destul de des intalnita la aceasta rasa, care lasa urme foarte asemanatoare unor cicatrice. Faptul ca un caine are semne pe el nu inseamna ca a fost incurajat sa lupte de catre un stapan iresponsabil
Mit: Pitbullii care sunt agresivi fata de alti caini ar trebui eutanasiati.
Din moment ce stim ca agresivitatea fata de caini nu are nimic de-a face cu cea fata de oameni, nu credem ca orice pitbull agresiv fata de alti caini, dar iubitor fata de toti oamenii, inclusiv straini, ar trebui eutanasiat. Oricat de agresivi ar fi, ei pot fi stapaniti si dresati astfel incat sa nu apara nici o problema.